Ovaj korijen krije tajnu: Pet puta zdraviji od limuna, nema šta ne liječi!
Korijen hrena je nezasluženo zapostavljen na listama zdrave hrane koje se propagiraju kod nas. Za razliku od recimo Rusije, gdje je ovaj ljuti korijen neizostavan dio ishrane, upravo zbog svojih ljekovitih svojstava. Hren je oštrog i ljutog ukusa i kada se upotrebljava dovoljne su male količine. Ponekad i ta mala količina zna da vam zapeče nos i oči i da stvori utisak da će vam se sinusi ponovo roditi nakon tog zalogaja. Korijen hrena kao lijek govori činjenica da sadrži pet puta više vitamina C od limuna i naranče. Jedine namirnice koje imaju viši sadržaj ovog vitamina su šipak i crna ribizla. Pored toga, hren je bogat bjelančevinama, ugljenim hidratima, mineralnim solima, betakarotenom, eteričnim uljima, gvožđem, cinkom, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, fosforom i fintocidima, koji predstavljaju prirodne antibiotike. Korijen hrena kao lijek Hren funkcioniše tako što nadražuje sluzokožu želuca i na taj način pojačava lučenje žučne kiseline i poboljšava odbrambene mehanizme...
Primjedbe
Objavi komentar