ČUDO ZA KOJE UOPŠTE NE ZNAMO: Nikada više nećete bacati ljuske od crnog luka

ČUDO ZA KOJE UOPŠTE NE ZNAMO: Nikada više nećete bacati ljuske od crnog luka
Mnogi ljudi nisu svjesni da su ljuske raznog voća i povrća pune antioksidanata i drugih povoljnih nutrijenata koji mogu da unaprede ljudsko zdravlje.
Dobar primjer toga je crni luk. Iako je nejestiva, ljuska crnog luka je puna kvercetina, moćnog antioksidansa koji reguliše krvni pritisak i sprečava kardiovaskularne bolesti, uključujući i arteriosklerozu.
Ukoliko dodate ljusku od crnog luka u bilo koji redovni obrok, uključujući supu ili čorbu, ojačaćete svoj obrok moćnim antioksidansom ali i drugim korisnim nutrijentima.
Crni luk je jedno od najzdravijih povrća na planeti i od davnina je poznat po svojim jakim antibakterijskim svojstvima. Crni luk je odličan pri uravnotežavanju nivoa šećera u krvi, zaustavljanju krvarenja iz nosa, uništavanju ćelija raka, ali i jačanju imunog sistema pomoću vitamina C.
Tamniji luk ima više fitonutrijenata
Za razliku od svjetlog crnog luka, tamniji sadrži veće količine kvercetina, bioflavonoida koji je odličan za uništavanje slobodnih radikala u organizmu. Pored toga što je moćan antioksidant, kvercetin je takođe odličan u borbi protiv raka, gljivičnih i bakterijskih infekcija, ali i zapaljenja.
Brojne studije su dokazale da on efikasno sprečava i kontroliše formiranje polipa, da se bori protiv virusa, da liječi psorijazu i da zaustavlja pojavu herpesa. Tamniji crni luk je povezan sa smanjenim rizikom od nastanka raka želuca.
Zdravstvene pogodnosti ljuske crnog lukaPrema studiji sprovedenoj od strane naučnika sa Krenfild univerziteta u Velikoj Britaniji, ljuska crnog luka može da se koristi kao sastojak bogat dijetalnim vlaknima, uglavnom nerastvorljivim, ali i fenolnim jedinjenjima poput kvercetina i drugih flavonoida.
Važno je reći da su i druga dva mesnata sloja crnog luka bogata vlaknima i flavonoidima.
Istraživači su naveli da unošenje vlakana smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih i gastrointestinalnih bolesti, ali i dijabetesa, raka debelog crijeva i gojaznosti.
Fenolna jedinjenja su ta koja u najvećoj mjeri efikasno sprečavaju nastanak srčanih bolesti. Velike količine ovih jedinjenja sa jakim antioksidativnim svojstvom se mogu naći u spoljnim slojevima ljuske crnog luka.
Kako koristiti ljusku crnog luka za unapređivanje zdravlja
Da biste ekstrahovali kvercetin i ostala zdrava jedinjenja iz ljuske crnog luka, dovoljno je da stavite jedan ili dva cijela crna luka (neoljušćena) u supu ili čorbu.
Možete i da sačuvate ljuske i da ih ubacite prije kuvanja u šerpu u čarapi. Uklonite ljuske kada supa počne da ključa.
Pored toga što će vaša supa postati bogata antioksidantima, dobiće i bogatu smeđu boju, zavisno od toga koji ste crni luk koristili.
Izvor: zdravljeipriroda
Primjedbe
Objavi komentar