NAŠE BAKE SU IH ČUVALE U ORMARU I JESEN JE MIRISALA NA NJIH: One su ZNALE moći ove voćke i uz ove jednostavne recepte LEČILE SU SVE TEGOBE
Dunja je bogata šećerom, organskim kiselinama (jabučna, limunska), pektinom, taninom, antioksidantima koji pomažu našem telu da apsorbuje kalcijum i gvožđe i bore se protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije. Sadrži magnezijum, fosfor, kalijum i vitamine A, C i B kompleksa (B3, B6 i B9). Deluje antibakterijski, dobra je za probavu, srce, krv i podizanje imuniteta.
U narodnoj medicini od dunje se koriste i plod, i seme i list.
Kako da ih upotrebimo
Zreo plod dunje je tvrd, oporog i kiselkastog ukusa. Upotrebljava se svež u ishrani, od njega se kuvaju pekmezi, slatka, marmelade, žele… U narodu se sok dunje i skuvana voćka upotrebljavaju protiv: proliva, plućnih bolesti, za jačanje sluzokože usta, želuca i creva.
Dunja može da se sačuva do proleća, a u nekim krajevima je suše isečenu u tanke kriške od kojih se kuva čaj.
U tradicionalnoj medicini list dunje upotrebljava se kao sredstvo protiv proliva.
Seme dunje kad se potopi u vodu postaje klizavo od velike količine sluzi koja, ako se promućka, spada sa semena. Kad se žvaće oseća se slab ukus i miris gorkih badema. Upotrebljava se kao sluzno sredstvo za izradu preparata za ublažavanje nadražajnog, suvog kašlja, spolja kao obloga kod opekotina, u kozmetici u losionima i sredstvima za oblikovanje kose.
Dunjina sluz se dobija tako što se 10 g semena prelije šoljom prokuvane i ohlađene vode i posle nekoliko sati procedi.
Seme se upotrebljava isključivo celo, nezdrobljeno, da bi se izbeglo oslobađanje cijanovodonične kiseline, jer u semenu može da bude u količinama koje mogu da izazvu trovanje.
Kako da je koristimo u lečenju nekih zdravstvenih problema, saznajte pomoću ovih korisnih recepata:
Sirup za bronhitis
Izdrobite 5 g semenki dunje i prelijte ih sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svežeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan pre jela.
Dunja protiv čireva na organima za varenje
Po 1 kašiku lanenog i dunjinog semena prelijte 1 šoljom hladnog čaja od kamilice, dobro promešajte, procedite posle 1 sata i pijte nezasladeno pola sata pre jela 2-3 x dnevno.
Kod zapaljenja debelog creva
Pomešajte po 20 g lanenog i dunjinog semena, srčenjaka, islandskog lišaja i plodova borovnice, pa 3 kašike mešavine prelijte sa pola litre hladne vode, ostavite 3 sata, što češće mešajte, zagrejte u poklopljenom sudu do ključanja, ostavite da se ohladi i pijte 3-4 x dnevno po 1 čašicu na pola sata pre jela.
Dunja protiv proliva
Po 20 g drenjina, oskoruša, šipuraka, dunja i mušmula dobro isitnite, od te smeše uzmite 3 kašike i kuvajte 10 minuta u pola litre vode, a kad se ohladi procedite i pijte umesto vode.
Protiv zapaljenskih procesa na ustima
2 kašike mešavine jednakih delova kamilice, žalfije i semena dunje prelijte sa četvrt litra ključale vode, ostavite 2 sata, procedite i ispirajte usta.
Melem za opekotine
Izdrobite 10 g semenki dunje, prelijte sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboleli deo tela, direktno ili kao oblog.
Primjedbe
Objavi komentar